logo
Ostrvica predstavlja ostatak razorene vulkanske kupe. Ovo uzvišenje se nalazi na severozapadnim obroncima Rudnika („Krova Šumadije“) i svojim oblikom mami znatiželjne. Gole stene same kupe sa tragovima slivanja lave naslućuju burnu geološku prošlost ovog kraja. Na Ostrvici se nalaze i ostaci nekadašnjeg utvrđenog grada, koji se u istoriji prvi put pominje u 14. veku. Sam značaj lokacije je prepoznat i ona je 2009. godine zvanično proglašena za Spomenik prirode.

Dužina treka je oko 2 km, a ukupan uspon oko 230 m. Staza je kratka, ali tehnički zahtevna, posebno u drugom delu (adrenalinski finiš u dužini od 20-tak metara obezbeđen klinovima). Sam uspon traje oko 40 min. Spust je nešto kraći.
Polazna tačka: Selo Varnice

Namenjeno za uzrast 12+ sa dobrom fizičkom kondicijom.

Vujan je niska planina čiji je najviši vrh Veliki Vujan. Naziv je po staroj srpskoj reči vujiti (hujiti, ujiti) po vetrovima koji fijuču danima. Bogata je šumom, a vrh je obeležćen velikom priramidom.

Polazna tačka: Manastir Vujan. Manastirska crkva je posvećena Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Ima status spomenika kulture i pod zaštitom je države. U manastiru se čuva drveni krst rezbaren rukom patrijarha Pavla, koji je jedno vreme u njemu boravio.

Staza je dužine oko 11 km i potrebno je između 4- 4,5 h. Kraj staze je Atomska Banja u Gornjoj Trepči. Staza spada u srednje teške, posebno zbog dela uspona koji je intenzivan i konstantan u trajanju od nekih 1-1,5h.

Namenjeno za uzrast 10+.

Aternativa usponu na Veliki Vujan.

Ovo je staza koja vodi od manastira Vujan do banje Gornja Trepča mesta gde, kažu, vekovima izvire zdravlje.

Staza je dužine 7 km i prelazi se za oko 2h.

Poznata je kao Staza patrijarha Pavla, jer je njom patrijarh, u vreme kada je bio iskušenik Gojko Stojčević u manastiru Vujan, gotovo svakodnevno išao do banje, dok je bolovao od tuberkuloze.

Namenjeno za sve uzraste.

Ovo je trek prilagođen svima koji žele nenapornu i ne mnogo zahtevnu šetnju po široj okolini imanja.

Trajanje ture je oko 2h, a dužina staze oko 5km, nema velikih visinskih uspona.

Prilagođena je svima preko 6 god. Fotografišemo, sakupljamo, uživamo...

Na zahtev klijenta moguće je organizovati team building samo sa hajkingom.

GALERIJA